pátek 28. ledna 2011

Technologická poznánmka o výrobě šlehačky

Minulý týden jsem si udělal vynikající šlehačku technologií, kterou jsme objevil loni. A našel jsem poznámku z loňska:



Od té doby, co bydlím na vesnici jím vajíčka, jež snáší slepic, které svůj život tráví běháním po dvorku, jsou z úplně jiného materiálu než ty, které snáší slepice ustájené v garážích velkovýroben a piji mléko, čerstvě nadojené z vemene krávy, což jménem ale nikoliv chutí připomíná UHT hmotu v krabicích --- nabízí váš oblíbený velkotrh alias supermarket (znáte z televize) vyráběnou patrně z ropy.




 V době před první válkou v Gruzii mého dětství bylo v našich obchodech běžně k dostání gruzínské brandy. Během války z obchodů zmizelo a pak už se tam neobjevilo. Slyšel jsme, že se prodává dráž a západněji. Poslední láhev jsem si sice schoval, než se situace zlepší, ale podcenil jsem instinkt alkoholika, pro něhož je každá lihem obohacená tekutina věc okamžité spotřeby, má žena jej vypila.


 Říkalo se, že se gruzínské brandy nevyrábí destilací, ale tak, že se víno zmrazí. Zmrzne voda. To co poslední zůstane tekuté a nebo se první rozpustí je mnohem bohatší na alkohol.





Protože nemám ledničku, nechávám mléko za dveřmi. A teď v době mrazů mléko zamrzá a





 já jsme zjistil, že takto lze vyrábět smetanu. Když jsou tři čtvrtiny láhve zamrzlé, teče už jen huostá smetana. A led který pak rozmrzne je spíš jen voda.


To jsme věděl už dávno, ale teprve dnes v tento památný dvacátý pátý leden dva tisíce deset v mrazivé a chmurné ráno, po té, co jsme zatopil v krbu i kamnech jsem zkusil tuto smetanu slít a šlehat.




Získal jsem, něco, co se vůbec nepodobá těm krémovým sladkým hmotám z lahví, jež stávají ve velkotržnicích někde blízko krabic s mlékem.


Budu tomu říkat šlehačka. Bylo to ušleháno během dvou minut (moderní smetany z obchodů se musí šlaht půl dne a jsou stále tekuté, a pak se v následující minutě srazí na máslo)
a má to jemnou, delikátní chuť.


Jakožto výrobce doporučuji do kávy, a k jahodám.

14 komentářů:

  1. Dobré.Uvažuji že zde zveřejním příspěvěk jak jsem nechal eidam v kredenci a vyrobil tak něco mezi nivou a romadůrem :-D

    OdpovědětVymazat
  2. no a teď jsem dostal chuť na tu šlehačku a jahody :)

    OdpovědětVymazat
  3. A mlíko hádám to bylo přímo od kraviček z matu? Protože to co mrzne na balkóně mně nemá ani zdánlivou podobu ničeho výše popsaného.

    OdpovědětVymazat
  4. Takže, já bych si dala tu kávičku... a pošlete Marušku ke dvanácti měsíčkům, protože když se jedná o něco tak delikátního, nechci si kazit chuť prefabrikovanými jahodami z marketu :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Někdy bych vám to rád ukázal. Asi udělám příští semestr v předmětu Forma a formalizace výjezdní seminář o proměně pšeníčných zrnek v nekvašené placky s použitím mlýnku, ohně, vody a žulového kamene. Jen se bojím že tu příležitost všichi prokrástnou.

    OdpovědětVymazat
  6. To bych se nebála, na žrádlo obzvlášť pokud se jedná o něco dekadentně delikátního filda slyší.

    OdpovědětVymazat
  7. A to k tomu ani nemusí být vodka? Интересно, как мало нужно, в настоящее время в философии.

    OdpovědětVymazat
  8. suhlasim s autorom ze slahacky ktore dnes bezne kupite v obchodoch sa s takto -domacky- vyrobenou nedaju porovnat,avsak pohodlnost(alebo zeby skor lenivost?) zvacsa vitazi... ved oco je jednoduchsie prist do obchodu kupit zatrepat a podavat ...

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, kdo má v úmyslu vychutnat si kávu se smetánkou ze zmrzlého mléka ze supermarketu, na toho čeká za dveřmi káva, do níž místo smetany nadýchá páru od pusy..

    OdpovědětVymazat
  10. A už se těším na další semestr :)

    a jahody by jsem si nekoupil za nic na světe v hypermarkete... domácí jahody jsou nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  11. vašu ponuku na výjazdný seminár berem vážne, starodávne zvyky sú to najkrajšie dedictvo, čo nám po našich predkoch zostalo a bola by škoda v ňom nepokračovať, preto som rád, že ešte stále sú medzi nami ľudia, ktorí sa im venujú a odfukujú z nich prach, aby na ne bolo vidno a nezabudli sme...

    a k šlahačke - sampozrejme nie je nad to, urobiť si ju ručne, pekne vyšlahat zo smotany s trocha cukrom a dávať pozor, aby sa nám nezrazila.. to je potom chuť! na nezaplatenie

    OdpovědětVymazat
  12. A co teprv domácí tvaroh s pažitkou! :)
    A nebo babičiny bramborové placky nasucho pečené na kachlových kamnech, s domácími povidly!
    Navrhuji příští semestr zakončit hostinou z vlastních zdrojů! ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Je úžásné jak se víceméně náhodou dá přijít na něco takového, a kolik lze najít lidí i v dnešní pohodlné a zlenivělé době, kteří nedají dopustit na přírodní produkty.
    Musím uvést, jak maminka přítelkyně například využívá jejich zahrádku do posledního metru a vyrábí z rajčat vlastní domácí kečup, z borůvek sirup a podobně.
    Proměnu pšeníčných zrnek bych si rozhodně nenechal ujít!

    OdpovědětVymazat