úterý 21. prosince 2010

Fraktály



Fraktály

Fraktálom sa označujú geometrické útvary nepravidelného tvaru. Po jeho rozdelení vzniká viacero samopodobných jednotiek celku, ktoré ak zväčšíme, dostaneme vzor podobný celku. A práve samopodobnosť je základnou vlastnosťou fraktálov, medzi ďalšie patrí nekonečne dlhý obvod (resp.povrch), či nekonečne malý obsah (resp.objem).

Ako prvý použil pojem „fraktál“ (lat. fractus) v roku 1975 Benoit Mandelbrot, ktorý v 1977 sám definuja fraktál ako: „Fraktál je taký útvar, ktorého Hausdorffova – Besicovichova dimenzia je väčšia ako dimenzia topologická.“ Inými slovami, dimenzia pravidelných geometrických útvarov je vyjadrená celočíselne, avšak fraktály majú hodnotu zlomku alebo iracionálneho čísla.

Fraktálmi a nepravidelnosťou objektu sa zaoberá fraktálna geometria. Pomocou nej sa modeluje mnoho prírodných tvarov: mraky, stromy, rieky..

Mňa samotnú zaujalo hlavne spojenie matematiky a estetiky, ktoré fraktálna geometria ponúka. Podobne ako v umeleckej tvorbe nachádzame prvky racionálneho myslenia, tak aj vo vedeckých disciplinách sa objavuje intuícia.

Jedným z umelcov, ktorý už viac ako 30 rokov vo svojej tvorbe využíva princípy fraktálnej geometrie je Jay Jacobson. Ako prvý použil digitálnu technológiu ku korekcii a vylepšeniu fotografie. Frustrovaný obmedzeným množstvom komerčne dostupných softwarov, Jay vymyslel unikátne vytváranie obrázkov, techniky kombinujúce tradičné média, fraktálnu geometriu a špeciálne efekty. Následne túto umeleckú formu pomenoval „Fractalism

Pri tvorbe svojich kalendárov využila fraktály aj umelkyňa Alice Kelley. Prvýkrát na ňu silným dojmom zapôsobil obrázok Roberta Carra v roku 1995 a odvtedy sa vizuálnemu umeniu a fraktálnej geometrii venuje stále viac.

15 komentářů:

  1. Tyto obrázky mi připadají jako kartičky vložené do balíčku čokolády, ale počkám si, co na to řeknou zdejší uměnovědci.

    Jaké tam máte dálší?

    OdpovědětVymazat
  2. tenle klip, co ma na blogu, je tea pozoruhodnej
    http://www.youtube.com/watch?v=bO9ugnn8DbE

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.youtube.com/watch?v=TU94Afuy9AU&feature=related

    - ukážkové video na pochopenie pojmu fraktál, aspoň pre mňa

    OdpovědětVymazat
  4. zaujimavy odkaz tykajuci sa danej temy . ..http://tedafrica.org/talks/lang/slo/benoit_mandelbrot_fractals_the_art_of_roughness.html

    OdpovědětVymazat
  5. Tak žádné další obrázky nemáte? Už před vámi tady je příspěvek o fraktálech mnohem lepší a (a za vámi mnohem horší).

    Není pravda, Hausdorffova – Besicovichova dimenzia je väčšia ako dimenzia topologická.“ je jinými slovy totéž, jako že, dimenzia pravidelných geometrických útvarov je vyjadrená celočíselne, avšak fraktály majú hodnotu zlomku alebo iracionálneho čísla.

    Takže přínosem vašeho příspěvku jsou jen ta dvě jména na konci --- bez ukázek a bez obrázků. Mně se to zdá jako dost málo. Co je váš vlastní přínos v této poznámce, za co chcete být chválena a obdarována kredity? Zkuste to tedy zachránit aspoň kritikou a komentáři k ostatním příspěvkům (jako akuAtaja, ten má ke každému příspěvku aspoň jeden zajímavý odkaz, podezírám ho z toho, že si po večerech celý web sám pro sebe indexuje).

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. http://www.google.cz/images?hl=cs&lr=lang_cs&client=firefox-a&hs=rRj&rls=org.mozilla:cs:official&channel=s&q=Jay+Jacobson+pictures&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=DpU9Tf61Mcit8gPCg-DUCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CDUQsAQwAA&biw=1440&bih=708 ...zde jsou ještě nějaké obrázky.

    OdpovědětVymazat
  8. a tu mame nieco od Alice Kelley: http://www.google.com/images?rlz=1C1AVSW_enSK369SK369&q=Alice+Kelley&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=9pBBTe-iEIGAOonX6JEC&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved=0CDkQsAQwAg&biw=1280&bih=685

    https://www.fractalus.com/cheshirecat/aboutme.html

    aj keď ja osobne si myslím, že toto sú veci viac umenia ako fraktálov, i keď na druhej strane, pre to, že je to farebné a trochu zaujímavé to možno nie je vhodné nazývať práve umením...mňa osobne to nijakým umeleckým spôsobom (tak ako to bolo zrejeme myslené) neoslovilo a nenaplnilo...

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. mne sa fraktály viac páčia z toho technického hľadiska, ale určite majú aj svoju estetickú funkciu a vytvárajú pekné obrazce a závisí to len na gustu človeka čo si povesí do izby nad posteľ, ale u mňa to asi nenájdete. mne ten 2 obrázok pripomína jednu funkciu photoshopu kde vložím a kopírujem ten istý obrázok a len mením jeho rozmer, taká ctrl+c funkcia len chaoticky.... ale to je len môj názor možno viacerým sa to tu páči.

    OdpovědětVymazat
  11. Takové stručné pojednání o fraktálech. Mně příde dost zajímavé že fraktály vidí lidé po požití nějakých drog např. lsd... Zajímalo by mě čím to je,že by intoxikovaný více prohlédl realitu?

    OdpovědětVymazat
  12. Nic proti ničemu.
    Pořád čekám na zodpovězení té prokleté otázky, jak že tedy fraktály souvisí s kulturními fenomény..?

    OdpovědětVymazat
  13. MVK_20 Hry, modely a situace
    Osnova
    .....2.2 iregularni a fragmentace v přírodě 2.3 Jak dlouhé je pobřeží Velké Británie? 2.4 Příklady fraktálu z doby secese 2.5 Fraktální pohled na galaxie 2.6 Vztah mezi délkou objemem a plochou....

    ..uryvok z infarmacií k danemu predmetu ktore boli urcite vystavene skor ako sa na dany predmet dalo prihlasit...nechcem byt zly ale mozno by sa dokladnym precitanim informacii dalo predist roznym problemom do buducnosti

    OdpovědětVymazat
  14. Přednášky vám na tu otázku neodpověděly, proto, že jste na nich nebyla?

    OdpovědětVymazat