pondělí 13. prosince 2010

Fraktál náš každodenný

Viktor fule

(překopírováno z Orkutu)


V posledných rokoch sa začalo veľa hovoriť o záhadnom roku 2012. Z médií k nám prúdia katastrofické scenáre o konci sveta, apokalyptické vízie o prepólovaní magnetického poľa Zeme, tornádach, megazemetraseniach, prebudení množstva sopiek, horotvorných procesoch, prelievaní morí cez kontinenty atď. Všetci sa pritom opierajú o mayský kalendár, ktorý sa končí v piatok 21. decembra 2012. V tento deň má podľa jeho vykladačov nastať koniec veku, koniec sveta, tak ako ho poznáme teraz.

Nechcem sa pridať k šíriteľom strachu, toho je medzi ľuďmi až-až. K médiám sa pridal už aj Hollywood uvedením rovnomenného filmu. Vysvetlení záhady konca mayského kalendára je viacero. Či už je to vystriedanie všetkých dvanástich znamení zverokruhu, ktoré sa udeje raz za 25 920 rokov, čo je takzvaný platónsky rok, alebo uzavretie viacerých astronomických megacyklov pohybov planetárnych sústav v centre našej galaxie. Spomína sa aj koniec hmotného, materiálne orientované 3D sveta a jeho transformácia do transcendentálnej piatej dimenzie.

Jedno z vysvetlení sa opiera o iné dôvody, ponúka iný scenár a pozdáva sa mi asi najviac. Vychádza zo spoluúčasti každého človeka na tvorbe reality, ktorú žijeme. Opiera sa v skratke asi o to, že každý človek svojimi myšlienkami, emóciami, túžbami, snami, ale aj konkrétnymi činmi spoluvytvára nielen svoju individuálnu realitu, ale aj realitu okolitého prostredia, iných ľudí a vlastne celého sveta. Každý jedinec predstavuje individuálny „vesmír“, ktorý je časťou, ale aj kópiou toho „veľkého“ vesmíru. Dobrý príklad na ilustráciu tohto vnímania sveta sú fraktály, ktorých základná vlastnosť je práve sebepodobnosť. Asi najznámejší fraktál je Mandelbrotova množina, ktorej vizuálna interpretácia nám vyráža dych svojou krásou, dokonalosťou a nekonečnosťou. Prepojenosť matematiky s naším reálnym prostredím dokumentujú prírodné tvary, ktoré možno modelovať práve vďaka fraktálnej geometrii: hory, mraky, snehové vločky, rieky atď.
12.12. (před 1 dnem) 
smazat

Viktor 

Vráťme sa však k téme. Náš svet je taký, akí sme my, aký je každý z nás. My ľudia sme plne zodpovední za stav nášho sveta. Za znečistené prírodné prostredie, za vojny, kriminalitu, hlad, za chudobu, utrpenie atď. To nie je vina a zodpovednosť iných štátov či národov niekde ďaleko na opačnom konci sveta, tam, kde sa deje niečo mimoriadne, kde sú vojny či prírodné katastrofy. To platí na úplne každého z nás. Každý z nás sa podieľa svojimi myšlienkami a skutkami na podobe sveta okolo nás. Ak nás ovláda ego, ak sú naše hlavy plné negatívnych myšlienok a emócií, strachu, hnevu, závisti, nechtiac nimi znečisťujeme nielen svoj osobný vesmír, ale aj ten „veľký“ spoločný. Ak naše skutky nie sú konané s dobrým úmyslom, s bezpodmienečnou láskou, ťažko môžeme čakať pozitívny ohlas od iných. Ak sa nenaučíme odpúšťať chyby iným, ťažko bude odpustené nám. Ak je náš vnútorný vesmír plný chaosu, úzkosti a tmy, ťažko bude náš spoločný svet plný pokoja, radosti, harmónie a lásky.

Toto všetko sú myšlienky a hodnoty, ktoré nám sú veľmi dobre známe už tisíce rokov, ibaže sa ich v praktickom živote málo držíme. Musíme si preto uvedomiť našu plnú osobnú zodpovednosť za to všetko, čo sa okolo nás deje. Či už v tom našom individuálnom živote, alebo následne tom spoločnom, celosvetovom. Dobrá správa je, že na to, aby sme dali do poriadku chaos, utrpenie či negativitu na tej „vesmírnej“ makroúrovni, stačí, aby sme si dali do poriadku ten náš vlastný maličký mikrovesmír. O ostatné sa už postarajú zákonitosti fraktálnej matematiky. Stačí, aby sme v tom našom malom mikrovesmíre mali čistučko upratané a aby v ňom stále svietilo svetielko... :-) Popremýšľajte, ako na to. Ak budete hľadať, svoju cestu si už určite nájdete.

Rok 2012 preto môže byť určitý prelom v tom, aký bude náš svet, či v nás ľuďoch preváži poriadok, dobro, svetlo, láska alebo zlo, tma a chaos. A teda či nastane nová, lepšia éra v histórii ľudstva alebo postupná skaza a zánik. Máme našťastie ešte stále na výber, hoci čas sa kráti. Ja som za tú prvú možnosť.
první stránka  |  < předchozí stránka  

8 komentářů:

  1. jak na to? rozjet svoji ledku imo nestaci, je potreba nakumulovat kritickou masu, aby se to dalo do pohybu.

    btw na spektru jsem slysel, ze 2012 je pry spojeno i se slunecnimi cykly, ktere ovlivnuji magneticky pole zeme, a to pak muze byt solidni vzruso.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem zvědavá zda v lidech je víc toho dobra a nebo zla? Kam se to asi posune? Necháme se překvapit...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je fraktál jako metafora subjektivního idealismu, nebo vznešených ideálů budhistů, kteří skládají sliby, že vysvobodí všechny cítící bytosti bez rozdílu a když se někdo zeptá, jak toho chtějí dosáhnout, řeknou tím, že se vysvobodí sami, protože kde končí já, kde začíná to ostatní, to jsou všechno jen záludné klamy mají, která mají odvést od cesty.

    Vybral jste si téma těžké, protže zpracovat je nějakým nový, neobvyklým způsobem a vyhnout se nebezpečí jednoduchých moralit z kalendářů je dosti nesnadné,

    Problém výzev, jako je tato je fakt, že byť jim někdo přizvukuje, a někdo si jich nevšímá, málo kdy ovlivní něčí chování. Je to otázka formy. Z literárního hlediska musí být čtenář zasažen, překvapen otřese, aby jej sdělení vyburcovalo. Je třeba sáhnout po neobjevených metaforách s archetypálním základem, sledovat rytmus, melodii principy střídání napětí a uvolnění a prvky gradace. . . ale proč to všechno, není potřeba o tom psát, neboť, jak píšete, je to potřeba uskutečnit. A jak? „Snaž se, ze všech sil se snaž být lepší“ Volal prý Chan Šan na jakéhosi návštěvníka mrazivé hory, který se jej neúspěšně pokusil navštívit.

    Co se Májského kalendáře týče, nevšímá sí délky cyklů oběhu měsíce a slunce, ale pouze počítá dny. Počítá je několikaciferným číslem, z nichž většina cifer je ve dvacítkové a jednove dvanáctkové soustavě. Pro představu, kdybychom začali náš letopoet čáíslem 00000 a dalšímu dni bychom dali číslo 00001 a každé nopvé stovce říkali nový rok, tak se po opřibližně sto létech dostaneme k číslu 99999 a jak dál? Májská tradice nabízí ukončit svět. Zajímavé ovšem je, že ač víme přesně, jak dlouho může takový Májský kalendář trvat, nevíme kdy začal. Četl jsme nejméně o třech různých začátcích a podle nich jsou možné i tři konce. Ten který uvádíte je z nich nejblíž a proto marketingově nejvýhodnější.

    Oní “ vystriedanie všetkých dvanástich znamení zverokruhu,” myslíte zřejmě to, že jarní bod projde celou ekliptiku, a to je totéž, co se nazývá Platónský rok.

    Bylo by pěkné, kdyby zde chtěl někdo polemizovat a zaujmout opačné stanovisko a pokusit se vysvětlit, zda vskutku opačné je, Například že je zbytečné se o cokoliv snažit, neboť osud je bezezbytku předurčen, nebo že je ziskem každého jen to, co získá na úkor ostatních, že proměna peněz ve zboží je liturgií nového náboženství a že ekonomický růst je jediný skutečný Bůh, který svým dětem ihned vrací to, že mu složí v pohodlí a blahobytu, a nebo že je to vše jen luze a že iluzí chemické intoxikaci ji můžeme libovolně modifikovat a podobně. Ale jak se zdá, moc to neprovokuje.

    OdpovědětVymazat
  4. Všetky tieto spojitosti s daným dátumom sú veľmi zaujímavé, ale podľa mňa čistá snaha upratať v našom malom mikrovesmíre nie je vôbec postačujúca. Už dávno je neskoro na spamatávanie sa a zachraňovanie toho, čo sme my ľudia s prepáčením "posrali" a ak sa náhodou niečo 21. 12. 2012 stane, tak si myslím, že si to zaslúžime, pretože vo vesmíre musí vládnuť harmónia a tak sa vesmír konečne zbaví nakazeného, zlého článku...

    a pokiaľ nie, 3. svetová vojna to určite čoskoro vyrieši...


    ,,Neviem ako sa bude bojovať v tretej svetovej vojne, ale vo štvrtej to budú palice a kamene."
    Albert Einstein

    OdpovědětVymazat
  5. Mne osobne už propagácia 21.12.2012 leze na nervy, nech sa stane vtedy čo sa stať má. Ja to vidím rovnako ako keď okolo roku 2000 sa robilo obrovské haló a nakoniec sme tu všetci a nic katastrofálne sa nestalo....

    OdpovědětVymazat
  6. V souvislosti s datem 21.12.2012 se skutečně nic nestane.
    S tím že ovlivňujeme tento svět myšlenkami a činy souhlasím. Smutné je že někdo si ani neuvědomuje že tím ovlivňuje svůj život a svádí vinu na nějaké vnější faktory, prohlásí o sobě že je smolař nebo nějakou podobnou alibistickou hlášku.

    OdpovědětVymazat
  7. Chyťme se za nos a začněme se sebou konečně něco dělat. Souhlasím. Obecné doporučení platné od nejzákladnějších mikroúrovniček až po ty nejmarkantnější. Mám ale pocit, že změnit něco ve větším měřítku bude zase problém ovlivněný menším měřítkem. Kolikrát už si každý z nás říkal, že se sebou musí konečně něco začít dělat a kolikrát to pak dodržel?

    OdpovědětVymazat
  8. mozno si budete mysliet ze je to trochu out of topic ale tyka sa to roku 2012 tak to sem teda pridam...verte mi stoji to za pozretie
    http://www.youtube.com/watch?v=Csqb26gYcBU

    OdpovědětVymazat