neděle 1. května 2011

Sekularne nabozenstvi

Tato tema ma osobne velmi potesila. Už vela krat som sa zamyslal ako je mozne ze clovek, v podstate relativne racionalne zmyslajuci tvor, ma tendenciu byt nachylny uverit takmer comukolvek ak tomu veri dostatok inych ludi. Ked som sa raz zamyslal preco vlastne nabozenstvo vzniklo, tak mi vzdy po dlhsom uvazovani ostalo jedine vychodisko a to ovladanie mas ludi. ked bolo krestanstvo uznane v rime ako oficialne nabozenstvo,nebolo to preto ze cisara osvietilo, ale z cisto praktickych dovodov, pretoze coraz viac ludi islo touto cestou a bolo velmi jednoduche. ak ste este neboli vo vatikane tak vam odporucam tam ist, je to v podstate velmi dobre prosperujuca firma, ktora ma vplyv takmer vo vsetkych sferach modernej spolocnosti europy.
tento princip vsak vyuzivaju aj ine subjekty, ci uz zmienena amway, alebo u nas ovb partners. viacero mojich kamaratov pracuje pre tieto firmy a skutocne aj oni uverili myslienke ktoru na skoleniach pocuvaju, a to ze tym svojim klientom pomahaju, napriklad, provizia za sprostredkovanie tucnej hypoteky sa pohybuje okolo 20 az 30 tisic, ked ju platite 1 0000 mesacne tak tri mesiace platite len tohoto uzasneho cloveka ktory vam cely cas tvrdi ze to robi pre vas zadarmo .... to ze keby ste si sli priamo do banky po nu, mohla by byt lacnejsia uz radsej nespomenul, ale preco sa mu to tak podarilo? pretoze on sam veri ze vam robi dobre.... bohuzial ten predpoklad ze clovek je relativne racionalny jedinec asi neplati , co uz no :)

1 komentář:

  1. Květen není duben (viz. první přednáška, gregoriánský kalendář), to že člověk je racionální tvor je osvícenecký blud který je v hlubokém rozporu s pozorovanou skutečností (vlastně fakt, že si to myslíme, je projevem naprosté iracionality). Náboženství je víc než fakt, že něčemu věříme, každý věří desetitisícům věcí: že jej na přechodu nikdo nezajede, že když se vrací domů, najde tam svůj byt, a že v tom bytě nebude bydlet někdo jiným, že když jí chléb, tak na to neumře,. . . ale jestli je to příspěvek mimo soutěž, tak je to v pořádku.

    OdpovědětVymazat